Klant meer dan happy


By Han van Roosmalen - Posted on 07 July 2010

Ik krijg altijd een behoorlijke kick als klanten enthousiast zijn over de dingen die ik achterlaat. DIt overkwam mij ook weer gisteren. Ik had toen een afsluitend gesprek met een klant waar ik behoorlijk wat onderzoekswerk voor verricht het.

De situatie bij deze klant is als volgt:

Ruim 10 jaar ontwikkelwerk aan een grote applicatie, opgebouwd uit Cobol, Uniface, Java, C, Fortran, Oracle PL/SQL en Streamserve.

De verschillende applicatieonderdelen heb ik met behulp van Lattix (Dependency Structure Matrix) onderzocht. Dit heeft relatief veel tijd gekost omdat Lattix (nog niet) standaard ondersteuning biedt voor Cobol, Uniface en StreamServe. Toch was de IT manager van de klant overtuigd van de toegevoegde waarde die de visualisatie van de structuur van de applicatie(delen) met behulp van een structure matrix. Hij heeft om mij te ondersteunen shell scripts gemaakt om de informatie op de juiste manier aan te leveren. Lattix kent een input formaat op basis van XML dat eenvoudig te genereren is. Wij zijn er in geslaagd ook deze talen te ondersteunen.

Het resultaat van dit onderzoek, dat ik normaliter in veel minder tijd kan afronden. Bijvoorbeeld de analyse van de structuur van de webshop gemaakt in Java kostte mij een half uur onderzoek en een uur overleg met de ontwikkelaars om met een duidelijk betere oplossing te komen. Leverde niet alleen inzicht in de structuren van de verschillende applicatie gerealiseerd in Cobol, Uniface en PL/SQL, maar ook het besef bij de senoir ontwikkelaars dat nadenken over structuren en structurele oplossingen ook in hun belang is. Met andere woorden, softwarearchitectuur is van belang en iets om met elkaar over te praten. Er vindt dan ook regelmatig softwarearchitectuur overleg plaats binnen deze organisatie.

Ik ben inmiddels meer dan overtuigd dat nadenken over structuren in desoftwareoplossing belangrijker is dan de technologie of het platform dat wordt gebruikt. Visualisatie van structuren levert meer op dan code inspecties of document reviews. Hoewel die ook zeker toegevoegde waarde hebben en zeker niet moeten worden vergeten.

 

 

Taal/Language