Design Structure Matrix de perfecte manier om applicatie-complexiteit te visualiseren


DSM Baja FrameworkDe Design Structure Matrix (of Dependency Structure Matrix) is een krachtige manier om de structuur van een applicatie en/of database te visualiseren.

Afhankelijkheden geven de structuur weer

In een matrix worden alle verbindingen, die er in de software en/of de database aanwezig zijn, weergegeven. Door de compacte weergave is een groot software systeem toch op een klein oppervlak (beeldscherm) te visualiseren.

Tool support voor DSM

Voor deze vorm van visualisatie zijn verschillende tools op de markt te vinden. Ik heb heel goede ervaringen met Lattix, welke veruit de beste manieren biedt om verschillende programmeertalen en databases (in combinatie) te visualiseren. Met Lattix is het eenvoudig mogelijk om aanpassingen in de structuur aan te brengen, waardoor de gewenste en de werkelijk gerealiseerde softwarearchitectuur naast elkaar getoond wordt.

DSM: Eenvoudig en snel toe te passen

Uit diverse onderzoeken en mijn persoonlijke ervaringen is gebleken dat de methode eenvoudig te begrijpen is, een korte leercurve kent en met enige ondersteuning snel en efficient is in te zetten.

De Design Structure Matrix is een methode die reeds in de 70-er jaren werd toegepast voor het in kaart brengen van de complexiteit van producten tijdens design en onderhoud.

Heeft u interesse om de DSM methode ook voor niet-software gerelateerde projecten tot te passen. Ook dan zijn er goede tools beschikbaar.

Kennismaken met de DSM

Wilt u vrijblijvend kennismaken met de kracht die de Design Structure Matrix voor uw organisatie kan betekenen, dan kunt u uw naam, adres en telefoonnummer achterlaten. Wellicht leidt dit tot een gratis scan van uw applicatie.

Taal/Language