Succesvol managen van Software Product Line Architecturen


By Han van Roosmalen - Posted on 09 January 2013

Introductie Software Product Line Architecturen

Software applicaties en in het bijzonder op Software Product Lines gebaseerde architecturen zijn veelal ontstaan vanuit onvoldoende specificerende designs en richtlijnen, of eroderen door de tand des tijds. Het blijkt in de praktijk

Voorbeeld Dependency Structure Matrix

moeilijk om een perfecte architectuur te verzinnen en nog moeilijker deze te handhaven of te verbeteren. Een van de grootste problemen is het kunnen blijven managen en verbeteren van de bestaande architectuur. Inzicht in de structuur is hier van essentieel belang.

In deze blog besprek ik aan de hand van een case study de mogelijkheden van de Dependency Structure Matrix methode.

Case Study Software Product Line

Bij Ricoh hebben ze deze problemen onderkent en staan zij net als alle camerafabrikanten voor de uitdaging om iedere 6 maanden een nieuw model (of serie) op de markt te brengen. Een stevige opgave als je iedere 6 maanden een compleet nieuw software bouwwerk moet realiseren. Ricoh heeft een aantal jaren geleden besloten gebruik te maken van de Dependency Structure Matrix methode m.b.v. het gebruik van Lattix. De resultaten hiervan zijn gepubliceerd tijdens de DSM conferentie van 2012 in Tokyo. In de PDF die bij deze blog is gevoegd is daar meer over te lezen.

Software Product Line Architecturen en Dependency Structure Matrix

Inzicht krijgen in de een bestaand software bouwwerk is meestal geen eenvoudige opgave. Veelal ontbreekt het inzicht in de (basis) structuur, de visie en de ideeen, of zelfs een korte beschrijving van de opzet. Meestal is documentatie verouderd en de initiatoren zijn inmiddels ergens anders aan de slag. Inzicht en toezicht krijgen op de hoofdstructuren van het bouwwerk zijn dan ook van belang. Dankzij de Dependency Structure Matrix methode is het eenvoudig en snel mogelijk om dit inzicht te krijgen, maar ook te gebruiken als sturend instrument.

Software Product Line Architecturen en Dependency Structure Matrix succesvol toepassen?

Het gebruik van de Dependency Structure Matrix en Lattix is eenvoudig. Een korte introductie in techniek en tool is over het algemeen voldoende om aan de slag te kunnen. Al in korte tijd kan inzicht worden verworven en binnen een paar dagen kan een migratiescenario voor een redelijk complex bouwwerk worden opgezet.

Neem contact met mij op om kennis te maken met de Dependency Structure Matrix methode en Lattix.

 

 

Software Product Line Voorbeeld
AttachmentGrootte
1_Maki_Architecture_Migration_Using_DSM_in_Large_Scale_Software_Project.pdf188.1 KB

Taal/Language